tip event benefit search pin gift upload twitter menu mail angle-double-down angle-left angle-right facebook close check exclamation news
VODIČ ZA MILLENIALSE – KAKO NE OSTATI BEZ LOVE?
tip Savjet

VODIČ ZA MILLENIALSE – KAKO NE OSTATI BEZ LOVE?

18.08.2017.

Zaboravi komplicirane termine koje ne možeš niti izgovoriti, a kamoli primijeniti u stvarnom životu. Kroz ovih 5 jednostavnih koraka dovedi svoje financije u red i bezbrižno planiraj budućnost.

  • Izračunaj svoj mjesečni prihod – od ovoga sve kreće. Ako ti zarada dolazi iz više izvora sve stavi na jednu hrpu i izračunaj koliki je maksimalni mjesečni iznos s kojim raspolažeš.
  • Izračunaj fiksne troškove – to su oni o kojima nema pregovaranja. Stanarina, režije, hrana… u ove troškove bi također trebao uračunati i krizni fond za koji bi trebao odvajati koliko možeš, ali ga ne bi trebao zanemari.
  • Izračunaj nefiksne troškove – to su oni koje nemaš redovito. Teretana, frizer, shopping… ovo će ti dobro doći da napraviš reviziju na što sve trošiš i možda nepotrebno reduciraš.
  • Izračunaj što je ostalo – od mjesečnog prihoda oduzmi fiksne i nefiksne troškove. Ako si u minusu kreni s rezanjem nefiksnih trškova (ili povećanjem zarade), a ako si u plusu kreni razmišljati o ulaganju, a ne samo o trošenju.
  • Napravi reviziju budžeta – sada kada imaš poznate sve varijable rasporedi sredstva tako da što bolje iskoristiš svoja sredstva i više ih preusmjeriš u područja koja su ti važna